Tutorial --> Doodle using Paint.NET


\\Assalamualaikum// Annyeong Haseyo Chingu(s). Today Tira nak ajar korang cara nak lukis doodle guna PAINT.NET... korang ada x? kalau tak de boleh download .. tekan je button ni


dah? oke.. jom mula.. First , korang kene buka Paint.NET tu

--> Tekan File, New, Dan isi ikut size yang korang nak :)


kalau yang tak nampak, Tira cakap

"Width n height Tira 500"

Faham? lepas tuh tekan 'Ok'. Sekarang ni kita nak transparentkan warna putih tu. Tapi kalau yang x nak tuh bolehlah skip.

Klik Button Magic Wand

(klik untuk tumbesaran)

Ok, pastu tekan dekat layer yang warna putih tu.. nanti serta merta korang punye background akan jadi warna biru. then, korang tekan gunting kat atas tuh macam ni.

Nanti background korang akan jadi kotak2 .. itu transparent tau :)

ok, boleh mula lukis doodle.. ikut step ni.

Cari dekat tool , Line/Curve . Dia ada dekat sebelah Simbol Text.

Buat Macam Nih


Buat satu garisan, then korang akan nampak empat kotak kecik sepanjang garisan yg korang da buat tadi tuh. Tarik kotak kedua dari kiri ke bawah. then kotak ketiga dari kiri pulak korang kene tarik ke bawah. nanti dia akan membentuk macam muka.


Then , tambahkan lagi satu line dekat atas muka tuh.



pastu nampak empat kotak kecik macam tadi, tarik dua2 yg tengah tuh keatas.

Then tambahkan lagi satu line dekat bawah muka tersebut.. tengok bawah ni.



Ok, dan tarik dua2 kotak kat tengah macam tadi tu lah :D . nanti dia akan membentuk bahagian atas tudung macam gambar bawah ni


dan tambah lagi satu line dekat hujung line yang baru korang buat tadi.


Tarik lah apa lagi? >.<


Ok, nak buat mata dan mulut?? tengok sini.

Untuk mata , korang pegi dekat tool n cari brush. pilih color hitam pastu nampak kan kat atas tu ada tulis brush width, ha buat lah berapa2 contohnya 17. pastu letaklah kat muka doodle tuh. kalau nak buat mulut, korang boleh ikut macam step sebelum nih.. kalau korang dah pandai, bolehlah buat macam2 doodle. Klah, bagi sesiapa yang nak copy tutor ni boleh, x perlu credit pon. sebab kita tahu kalau yg macam ni memang kita punya.. Klah bye

2 ulasan:

Cik Gee berkata...

wooo, gee penah cuba taw, tapi nampaknya t'paksa la tgok org lain je buat. tangan ni kerasssss pulak.... hehe...

nurtiradluvers berkata...

hehe, ta pe, dulu kita pun ta reti. bila dah buat banyak2 jadi cantik dah :)